Przygotowanie jogurtu

Weź udział w Olimpiadzie Mikołajkowej

Przygotowanie jogurtu

 

Miłośnicy zdrowego odżywiania się starają się kupować żywność od sprawdzonych dostawców i z ekologicznych upraw. Często zajmują się przygotowaniem żywności w domu, na przykład pieczeniem chleba, uprawianiem ziół w doniczkach czy robieniem jogurtu.

Robienie jogurtu domowym sposobem

jak zrobić jogurtWielu ludzi jest fanami jogurtów, ponieważ są nie tylko smaczną przekąską, ale przede wszystkim są zdrowe. Niestety w kupnych produktach często znajdują się sztuczne składniki, jak na przykład stabilizatory czy zagęszczacze. Dodawany jest również słodzik czy cukier. Dlatego wielu ludzi zadaje sobie pytanie jak zrobić jogurt. Do produkcji domowego jogurtu należy użyć odpowiedniego mleka. Rodzaj nie jest ważny, ale warto pamiętać, że jeśli mleko będzie tłuste, to jogurt będzie tym samym bardziej gęsty. Najważniejszą kwestią jest odpowiednia temperatura, czyli 43-44 stopnie, bo tylko w takiej temperaturze rozwiną się kultury bakterii. Najpierw należy podgrzać wybrane przez nas mleko do temperatury około 85 stopni, a następnie je ostudzić. Do ciepłego mleka należy dodać kultury bakterii, a następnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę należy przelać na przykład do słoika, szczelnie zakręcić i przykryć kocem, żeby uzyskać potrzebną temperaturę. Mieszankę należy trzymać w ten sposób nawet do dwunastu godzin. Można krócej, ale jeśli jogurt będzie stał większą ilość godzin, stanie się po prostu bardziej gęsty i będzie miał lepszy smak. Następnie należy go przechowywać w lodówce i należy go zjeść go w ciągu czterech lub pięciu dni.

Domowej roboty jogurt jest znacznie zdrowszy, niż te kupowane w sklepie, dlatego warto poświęcić kilka chwil w ciągu dnia na jego przygotowanie. Jego smak z pewnością będzie bardziej wyrazisty i bardziej świeży i zasmakuje wszystkim.